Hoe onderscheidt je kruiden en specerijen?

Ondanks het feit dat we deze termen door elkaar gebruiken, zijn kruiden en specerijen heel verschillende dingen. U hebt ze misschien kruiden genoemd, denkend dat ze hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Dit heeft ook invloed op hoe u ze in de keuken moet gebruiken. Nou, je bent niet alleen, en dit artikel zal u helpen.

Dus, wat zijn de verschillen tussen kruiden en specerijen? Ondanks dat kruiden en specerijen beide eetbaar zijn en van een plant afkomstig zijn, verschillen ze in:

Deel van de plant waar ze vandaan komen: bloemen, stengel of wortel

Klimaat van herkomst: gematigd of tropisch

Smaaksterkte: de ene is veel milder dan de andere

Gebruik: specerijen worden over het algemeen niet rauw gegeten

Houdbaarheid: het watergehalte kan verschillen

Laten we proberen deze verschillen te begrijpen en hoe ze het gebruik ervan in de keuken beïnvloeden. Kweekt u thuis kruiden of specerijen? Nou, laten we eens kijken

Kruiden of specerijen?

Er zijn slechts vijf verschillen tussen kruiden en specerijen die alleen experts kennen. Klaar voor zulke inzichten?

1 – Plantendeel

Kruiden en specerijen zijn beide afkomstig van verschillende planten.

Kruiden zijn afkomstig van de bladeren van niet-houtachtige of kruidachtige planten. Goede voorbeelden zijn de groene bladeren van basilicum, peterselie, rozemarijn, tijm en oregano. Het woord kruid wordt ook gebruikt voor de hele plant (en daar is niets mis mee).

Specerijen worden gemaakt van de wortels, bloemen, vruchten, zaden of schors van een plant. Peper is een van de meest voorkomende specerijen met kaneelschors, gemberwortel, en komijnzaad. Vanille? Wel, dat is een specerij die afkomstig is van de nog niet volledig ontwikkelde vrucht van een specifieke orchidee (ja, orchideeën hebben vruchten), zoals vermeld in deze studie.

In het algemeen zijn specerijen en kruiden afkomstig van verschillende planten, op een paar uitzonderingen na. Een van de uitzonderingen is de plant die Coriandrum sativum wordt genoemd. Van deze plant kan een kruid worden gemaakt van de bladeren (cilantro genaamd) en een specerij van de rest (koriander genaamd).

2 – Het klimaat van herkomst

Kruiden en specerijen zijn afkomstig van verschillende planten die (voor het merendeel) ook in verschillende omgevingen groeien. De temperatuur is inderdaad een belangrijke factor.

Kruiden zijn meestal afkomstig uit gebieden met een gematigd klimaat. Denk maar aan alle mediterrane kruiden (uit Italië, Frankrijk), zoals vermeld door de Iowa State University. Dit is ook een reden waarom in keukens uit deze gebieden veel gebruik wordt gemaakt van peterselie, salie en rozemarijn.

Specerijen komen oorspronkelijk uit de warmere gebieden van de planeet. Denk aan India, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Het is dan ook begrijpelijk dat deze streken bekend staan om hun ‘pittige’ gerechten.

3 – Smaak: De een is veel intenser dan de ander

Kruiden zijn zeker milder van smaak dan specerijen en kunnen in grote hoeveelheden worden gebruikt. De beroemde pesto bijvoorbeeld wordt grotendeels gemaakt van basilicum met toevoeging van noten, olie, zout en peper.

Specerijen daarentegen hebben een veel sterkere en soms meer doordringende smaak, zoals je misschien al in je keuken hebt ervaren. Gebruik ze met mate, en met specifieke maten en verhoudingen voor het beste effect. Als je ooit een maaltijd met te veel peper hebt gegeten, begrijp je de kunst van het evenwicht als het op specerijen aankomt!

Tip: Kruiden en Specerijen Kopen | Online Goedkoop Bestellen

4 – Hoe gebruik je ze?

Kruiden en specerijen kunnen ook worden gebruikt voor andere, meer curieuze (maar nog steeds voedselgerelateerde) toepassingen, zoals kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

Kleurstoffen: specerijen kunnen ook als kleurstof voor levensmiddelen worden gebruikt. Denk maar aan de beroemde Italiaanse “risotto alla Milanese”. De gele kleur komt van saffraan. Bekijk hier het recept van de meest gerenommeerde chef.

In het wereldberoemde Spaanse gerecht “paella” komt het geel van saffraan en (afhankelijk van de receptvariant) van de specerij kurkuma. Heeft u wel eens een oranjerode kip met een fantastische smaak geprobeerd? Waarschijnlijk komt de kleur van paprika, zoals je kunt zien in het geweldige recept hieronder (een beetje ingewikkeld, maar de moeite waard!)

Conservering: vaardigheden van specerijen is al eeuwen bekend, met beschavingen die kaneel, kruidnagel, mosterd, piment, nootmuskaat en peper gebruiken om het rotten van fruit, groenten en vlees uit te stellen. Zoals deze studie van de Universiteit van Wenen stelt, zijn specerijen in staat voedsel te vertragen en te laten bederven, waardoor uw voedsel langer vers blijft.